måndag 28 september 2009

Projekt-research...

Detta inlägg är en direkt kopia från min projekt-blogg:

"Idag är det söndag, men projektarbetet ligger fortfarande i luften liksom alla andra dagar.
Jag och Alexandra hade idag bestämt en tid för ett möte med en sångpedagog :) .
Jag är med i en gospelkör, och med i den kören har vi en sångpedagog som heter Anna Rosén. Jag tog tillfället i akt att be att få prata lite med henne angående vårt projektarbete för att få lite tips och ideér.

Vår första fråga blev, då jag vet att hon själv varit med i ett band och spelat in lite skivor och så; kan det uppstå några komplikationer? Vad bör man tänka på?

- Först och främst så var planering en stor del i det hela. Vad vill vi få ut av det?: bara en färdig produktion eller en högkvalitativ cd. Först och främst så ska vi sätta upp lite mål med vad vi vill få ut av det som sagt och lite mer om hur det ska gå till. Vad ska vi ha för typ av inspelning?
Och i planeringen så måste vi ta med att det kommer krävas mycket tid. Tid som är liksom "oplanerad", som behövs om man kommer på nåt som tar längre tid.
Inspelningen tar nog inte så lång tid, utan det är själva redigeringen som tar tid. Och då kommer vi in på ytterligare en sak vi diskuterade. Vad ska vi ha med som kräver redigering? Vad ska vi ha med för komp? Tja, det finns ju alltid Piano och Gitarr. Efter ett kort övervägande (och Anna påpekade att man kan sitta i oändligheter med redigering) så blev det nog allt ändå bara de två.

Vi har varken kompetensen eller kanske heller tid eller ork till att redigera 4-5 instrument var för sig i flera omgångar?! Att sitta och pula med sång och nåt enstaka spår med ett instrument kommer också att ta ut sin tid!
Så för att göra det på ett bra sätt, och för att kanske inte bli för besvikna på resultatet sedan så gör vi det lite enklare och tar inte alltför mycket vatten över huvudet!

Vidare till nästa fråga: Finns det något som man sångmässigt måste tänka på?
Och detta var en lite svår fråga då vi alla är olika, på många olika sätt....
Vill vi försöka få det att låta så likt som originalet som möjligt, eller vill vi göra något eget?
Och här fick vi ett tips att ta till oss... För att kunna nå målet, så måste vi först kanske ha något att gå efter. Vi bör spela in lite hela tiden, kolla i noterna, hur vill vi att det ska låta? Var vill vi ha; höjning? och lite sånt... (Anna använde sig av finare ordval, yrkesord för hennes del) cresendo? var ett sånt ord =P
Men allt kommer tillbaka till hur vi själva vill ha det. Att spela in en låt varje vecka, och försöka var lite självkritiska är en riktigt bra sak att göra. Se vad man kan förbättra och kanske vad som är bra?!

Och en sak som Anna sa var också att, hur vi vill att resultatet blir, beror ju helt på hur vi vill ha det.
Jag och Alexandra är ganska så bra och eniga i detta då vi inte nöjer oss med en halvmesyr.
Utan då sa hon att man ska göra något som man är nöjd med, som man kan stå för. Annar kommer det att förfölja en hela livet. Man ska kunna "skylla" på att man "bara var ung", inte "ung och dum" eller så. Man ska väl kunna påpeka att det var så det lät då, men att man lärt sig något, fortfarande är stolt, men kunna visa på att man ändå utvecklats!


Så några ledord att ta var på från denna lilla frågestund är:
*Planera; det tar längre tid än man tror
*Spela in; flera gånger om, och var självkritiskt
*Tänk efter; vad ska vara med, hur ska det låta
*Gör inget som du inte är stolt över; gör ingen halvmesyr som du inte är nöjd med


Detta hände idag, söndag den 27/9 efter kören kl. 19:00.... Och detta skriv nu mellan klockan kvart i tolv och halv ett på natten mellan söndag och måndag. Så jag har säkert inte fått med allt, men en hel del, och antagligen det som är mest nyttigt. Man lär sig något nytt var dag! :)

see ya!"

Inga kommentarer: